Home

The Short Girls .

My photo
People call me mia or miah. An alter-ego. Certain things in here is a HISTORY!

Budak Budak PENDEK. Gua je tinggi.

My Baby Guitar :)

Lilypie First Birthday tickers

Saturday, March 31, 2012

Mari belajar loghat kelantan.

Assalamualaikum....

Semalam tengah duduk tweet tweet, nampak la mek tok sorang ni,cikgu Mekda yang cuba nak mengajar loghat kelantan. So sebagai orang yg paham loghat kelantan sikik sikik, saje lah nak cuba try test :D
Anak anak, mari kita mulakan...

Ce ah translate apa dia cakap..





So, saya try la nasib translate beberapa ..

1) Daba baju gumbey koyak rabok - |Failed|  Mekda kata Translate tak habis :<

4) Duit Syiling banyak dalam tabung -|Successful|

7) Tahan teksi cepat, dah lambat ni-|Failed|  Mekda kata gatih tu bukan tahan, tapi kayuh. KAYUH -_-

8) Duduk cokoh sambil sambil makan agar-agar-|Almost berjaya| Tak Translate cokoh tu. Cokoh=duduk termenung

Eh, saya belajar word baru. Gatih= Kayuh. Gatih Teksi = Kayuh teksi. Pelikkk -__-
Hebat jugak lah saya ni kan cakap loghat kelantan. Muehehe.

Bulih doh nok gewe nge orghe kelate pah ni..haha

Mesti korang tertanya-tanya, macam mana saya boleh faham loghat kelantan ni kan? Sebenarnya saya KELANJO :3

.
.
.
.
.
.



Haha, Gelaran yang tak boleh blah gila.

Ok, thanks for reading....
Kejap, sebelum tu saya nak cakap,saya suka sangat makan nasi kerabu. Siapa suka jugak boleh lah jadi geng :)

Ok, bubbye. Love you.

12 comments:

EYFAalias said... REPLY

Kelanjo? hahaa. lawak gila!

KakiWayang.com said... REPLY

Salam peserta contest #4 KakiWayang.com.

Kami ada up satu segmen khas untuk network blogger review filem.
Nak join Rakan Bloggers @ Kakiwayang.com?
Boleh rujuk pada link di bawah ini :

Segmen Khas - Rakan Bloggers @ KakiWayang.com

Nantikan contest baru bulan depan.
Terima kasih ye =)

logorithm said... REPLY

Hahaha... kayuh teksi? :-D

Tak paham loghat Kelantan nih. Tapi boleh ker dikatakan sebagai loghat? Dah macam 100% bahasa lain!

Solihin Zubir said... REPLY

uiiii.. ni loghat kelantan piau ni.. mmg tak paham la.. haha..

Amira Anorah said... REPLY

@EYFAalias

tak baik gelak ke kite macam tu..hihi

Amira Anorah said... REPLY

@KakiWayang.com

Sama sama (:

Amira Anorah said... REPLY

@logorithm

hahaha..kann.. ni menag yang piauu giler bro logo, certain orang kelantan pon tak paham. mesti comel aklau bro logo cakap kelantan kan? >.<

Amira Anorah said... REPLY

@Solihin Zubir

Ada orang kelantan sendiri pon tak faham..lagi lah kita ni kann? :p

Amira Anorah said... REPLY

@Solihin Zubir

Ada orang kelantan sendiri pon tak faham..lagi lah kita ni kann? :p

misz sheyla said... REPLY

kalau bace x faham sgt..tapi kalau dengar orang cakap insya'Allah faham..

Amira Anorah said... REPLY

@misz sheyla

tapi kalau dia cakap laju laju sangat pon tak berapa paham jugak :p

Syarifah Amilin said... REPLY

Saya pun orang KelanJo