Home

The Short Girls .

My photo
People call me mia or miah. An alter-ego. Certain things in here is a HISTORY!

Budak Budak PENDEK. Gua je tinggi.

My Baby Guitar :)

Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, May 11, 2011

Bila saya jumpa orang Jepun dan saya cakap bahasa jepun.

Memang dah lama sangat saya tak update blog rasenye. Almost 1 week. Wanita bekerjaya lah katakan. Ceyyyhhh! Tapi betollah. Mereka yang bekerja dipanggil bekerjaya. :)


ni kira entry saya pasal kerja saya lah ni. Semalam, saya ditemukan dengan seorang customer ni. At first memang tak tahu pon dia ni orang Jepun. Sebab mata dia sepet. so at first i thought dia ni cina. Mula mula nak cakap bahasa melayu dengan dia. Tapi tetibe rase nak speaking. so speaking lah dengan mamat ni.

                                                                "Yes sir, can i help you"


Dia hanya mengangguk tanpa mengucap sebarang kata. Then dia tengok tengok barang. Tiba tiba dia nampak barang yang dia minta untuk I-Phone 4 dia tuh. Then dia tunjuk tunjuk. so saya sebagai pekerja separuh masa yang berdedikasi tunjuk dan terangkan lah tentang barang yang dia mintak tu. Then tetiba dengar dia bermonolog sendirian dalam bahasa jepun. so disebabkan ke-curiousan yang melanda diri , saya pon bertanya..

"Are you a japanese?"

"yes.. im japan-ese "
pelik je loghat dia. tapi saya faham arr..

japan : maiko (apprentice geisha) satoryu and umesaya

Lepas tu dia tengok barang lagi, blablabla...*malas nak cerita* . Lepas tu dia pon beli dua barang.. Lepas saya pulangkan duit saya cakap..

"Arigatou "

then dia cakap...

" You can speak japanese "

lepastu saya bagitahu dia saya boleh cakap satu ayat ni..

" hajimemashite watashewa mira desu"  <----------------------------failed!! saya tak reti tulis


then dia cakap..

" mira san , mira san"

HAHAHA

excited i nokss!! walaupun saya tak tahu betol ke tak saya cakap tu. Ayat belajar dari movie je tuu..ahaha
ada sesiapa faham bahasa jepun? betol tak saya cakap tu? Lepas ni saya nak jumpa orang arab pulak. Nak cakap bahasa Arab.heee~

12 comments:

Red said... REPLY

haha. untung nya dpt jumpa japan=ese. hehe ;D

shahjiehan said... REPLY

wah2... best nyeeee


nk bljar b. arab n jepun~

aliarosli said... REPLY

hahhahhaha, bestnye

kim heeruul said... REPLY

orang jepun tak mengamalkan Bahasa bi..tu yg payah bila jumpa customer jepang...

Amira Anorah said... REPLY

@Red

untung untung..best best..eheheh..hope dia igt nama sy..:P

Hasnul Yakin said... REPLY

Cakap Jepun yer ....

MiSz fiFiEyQa said... REPLY

Bangga bile dpt ckp bhs asing dgn org asing tu sndri kan..hehe

... said... REPLY

as salam..
ekeke~
dik tecik berjaya improved bahas jepun.bagus! ;)

perkataan antara hajime mashite ada delay 0.5-1 saat.
baru sedap dengar. watashi yep. bukan watashe.

watashi wa

overall,
watashi wa kamaimasen ;)

APi said... REPLY

mira san mira san..

trigyy said... REPLY

hahhahha... bagus sbb apply ap yg bljar.. wlopom dari movie.. hehhe

ARC™ said... REPLY

baguih naa tgk muvi dpt ilmu :)

Anonymous said... REPLY

congrats... mira berani brckp dgn org Jepun... Mira tgok movie apa??
Hajime mashite watashi wa Fi desu. Douzo yoroshiku..