Home

The Short Girls .

My photo
People call me mia or miah. An alter-ego. Certain things in here is a HISTORY!

Budak Budak PENDEK. Gua je tinggi.

My Baby Guitar :)

Lilypie First Birthday tickers

Friday, February 4, 2011

Nak belajar bahasa Arab Mesir ? ?


Hari ni nak jadi cikgu pulak. Mengajar orang. Bahasa Arab Mesir. Isu Mesir pon tengah panas sekarang dan harap semua pelajar Malaysia kat sana selamat . Aminn.
Okay anak-anak,kita mulakan dengan bismillah..hehe
Ok..kita mulakan dengan huruf dulu.

7 = haa besar
2 = hemza
3 = 'ain
5 = kha


disebabkan sekarang musim Valentine yang korang dok suke sangat tapi tak baik tu..
nak bagi contoh


kalau i love you dari laki ke perempuan


ba7ebak .. disebut sebagai bahebak . . 
kena stress kat 'h' tu pakai huruf haa besar tu.


kalau I Love You perempuan kepada lelaki
ba7ebek.. disebut bahibbik..


ba7ebek moot b awii = I love you forever

p/s : boleh lah korang mengorat pak Arab and Awek Arab lepas ni.




5 comments:

... said... REPLY

as salam..
adoi..
no.?

r-5 said... REPLY

haha. boleh la ni.ad ecan la nak ngorat awek arab pasni!. tapi tak mola arab. lebih baik awek melayu. stock2 perempuan melayu terakhir. wah mmg masyuk! kui3

Amira Anorah said... REPLY

.... @ no = huruf la
r-5 @ wahh..saya awek melayu..hahaha

Anonymous said... REPLY

Hmmm..nak betulkan..


LELAKI -> PEREMPUAN : bahebbik (بحبِك)
( sebab ب baris bawah (بِ) untuk PEREMPUAN


PEREMPUAN -> LELAKI : bahebbak (بحبَك)
( sebab ب baris atas (َب) untuk LELAKI


Dan lagi satu:

-> ba7ebek moot b awii = sangat mencintaimu sepenuh mati
( awii = sangat )


tapi kalo nak cakap:

--> I love you forever = *bahebbak 3ala 6hol (بَحِبَّك عَلَى طُول)

*seperti penerangan di atas


kalo nak dengar yang live, boleh dengar d sini..
http://www.4shared.com/audio/xbqwoyK-/Nogomicom_Tamer_Hosny-04Ettame.htm
-> pada minit ke 3:50

nota :
6 = ط
6' = ظ
3' = غ

apa2 pon..tahniah d ucapkan, sebab ada rasa nak belajar bahasa arab Mesir..good job! keep it up! ^_^ Salam perkenalan~ (^^)

Amira Anorah said... REPLY

@Anonymous

terima ksih anon..:)..saya hargai sangat2..yg ajar ni kakak angkat..so saya pon tak berapa mahir sangat..thanks again...i learn something new..:) shukran~~ :]